Diyabetteki bozukluklardan bir tanesi, yaraların iyileşmediği enfeksiyonların geçmediği çıbanların sürekli yayılması ve Uzun süren ve ihmal edilen diyabetiklerle ilgili söyleyişi
GRİP AŞISI:
Grip aşısı, her yıl salgın yapması beklenen Influenza virüslerine karşı hazırlanır.
65 yaşın altındaki sağlıklı kimselerde virüsün aşı içindeki virüsle benzer olması halinde % 70-90 oranında koruma elde edilir. Çocuklarda bu etki %77–91 oranında saptanmıştır.
65 yaş ve üzerinde olan kişilerde asıl olarak gelişebilecek ek sorunları, bunlar nedeniyle hastaneye yatma ve ölüm oranını düşürmede etkili olabilir.
Örneğin aşılanan 65 yaş üstü bireylerde hastalığın gelişimini gençlerden daha düşük oranda engellediği görülmüş ( %30-40 oranında etkili) ama buna karşın ölüm riskini % 80 azalttığı görülmüştür.
AŞININ KORUYUCULUĞU NE ZAMAN BAŞLAR- NE ZAMAN BİTER? Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra koruyuculuk gelişir. Genelde 6 ayda koruyuculuğu azalarak kaybolur. AŞI YAPILINCA GELİŞEBİLECEK OLUMSUZ DURUMLAR NELERDİR?
Aşı uygulama yerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet, Hafif ateş, Kas ağrısı, Allerjik reaksiyon (nadir) meydana gelebilir.
GRİP AŞISI KİLOYA VE YAŞA GÖRE FARKLI UYGULANMALI MIDIR? Erişkinlerde kiloya ve yaşa göre grip aşısı dozu ve uygulanmasında farklılık yoktur. Sadece çocuklarda 3 yaşına dek uygulanan aşının dozu yarım dozdur.
ÇOCUKLARDA NE ZAMAN AŞI YAPILABİLİR: Çocuklarda 6 aylıktan itibaren aşı uygulanabilir
UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU FARKLI MIDIR? Evet, 6 ay- 3 yaş arasındaki çocuklar ilk kez grip aşısı oluyorlarsa 1 ay ara ile YARIM doz aşı uygulanır. Daha önceki yıllarda aşı yapılmışsa sadece 1 kere YARIM doz aşı yeterli olur.
Eğer 3-8 yaş arasında ve ilk kez grip aşısı oluyorlarsa 1 ay ara ile TAM doz aşı uygulanır. Daha önceki yıllarda aşı yapılmışsa sadece 1 kere TAM doz aşı yeterli olur.
Çocuk 9 yaş ve üzerindeyse erişkinlerin kriterlerine uygun olarak aşılanır.
KİMLER HER YIL AŞILANMALIDIR? ▪ 65 yaş ve üzerindeki kişiler ▪ 2-64 yaş grubunda kronik hastalığı olan kişiler(Diyabet, kronik kalp-akciğer, böçbrek hastalığı, astım, kanser tedavisi almakta olan, vücut direncini düşüren hastalığı olan kişiler) ▪ 6– 24ay yaş grubundaki tüm çocuklar, ▪ 2-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuk ve gençler, ▪ Sağlık çalışanları, ▪ Kreş, anaokulu, huzurevleri ve kronik hastalıklara yönelik hizmet veren yerlerde çalışanlar, ▪ Yüksek risk grubundaki kişilere evde bakım sağlayan kişiler, ▪ Yüksek risk taşıyan kişiler ile aynı evde yaşayan kişiler (çocuklar dahil), ▪ Gebeler ( aşı gebeliğin 14. haftasından sonra uygulanır) ▪ 6 aydan küçük bebeklerin bulunduğu evlerde yaşayanlar. KİMLERE GRİP AŞISI YAPILMASI SAKINCALIDIR? Ciddi yumurta allerjisi olanlar, Daha önce yapılan grip aşısına karşı ciddi allerjik reaksiyon gösteren kişiler. Daha önce yapılan grip aşısından sonraki 6 hafta içinde Guillain-Barrésendromu gelişen kişiler, 6 aylıktan küçük bebekler, Ateşle seyreden bir enfeksiyon hastalığı olanlar iyileştikten sonra aşılanmalıdır. AŞI NE ZAMAN YAPILMALI?
Aşının piyasaya çıktığı Eylül sonundan başlanarak her hangi bir zamanda uygulanabilir. Aşı bu aylarda yapılamamışsa Mayıs sonuna kadar uygulanabilir.