Diyabet Teknolojileri
Diyabet dünyada en sık görülen hastalıkların başında gelen ve yaşam boyu tedavisi süren bir hastalıktır. 1921 yılında, insülinin diyabetin tedavisinde kullanılmaya başlanmasından bu yana geçen sürede, tıp dünyası, yeni ilaç keşifleri ve tıbbi gelişmelerle; şeker hastalığına yaklaşımı ve hastaların yaşam biçimini kolaylaştırmaya yönelik buluşlara imza atacak çalışmalarını sürdürüyor.
Diyabet Teknolojilerinin Kullanımındaki Faydalar
Klasik kan şeker ölçümü parmağın delinmesini ve çıkan bir damla kanın bir strip (çubuk) ile ölçülmesini gerektiriyor. Diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altında tutabilmek için gereken gün boyunca mümkün olduğunca fazla ölçüme gereksinim vardır. Ancak bu hem yorucu, hem vakit alan, hem de can yakıcı bir işlemdir. Oysa yeni kuşak sürekli şeker izlem sistemleri (ContiniousGlucoseMonitoringSystems-CGM), ince bir iletken ile bağlantılı yaklaşık demir bir lira boyutlarında cildin üzerine yapıştırılan sensörlerden (alıcı) oluşuyor ve kendiliğinden her 5 dakikada bir kan şekeri ölçümü yapıyor. Sensör, verileri özel bir cihaza ya da cep telefonuna aktarıyor.
Cihazdan cihaza farklı olmak kaydıyla ölçülen değerler anlık olarak, ya da daha sonra görülebilmektedir. Aşırı şeker düşmeleri ya da yükselmelerinde alarm ile hastayı, hatta yakınlarını telefon ile uyarabilen sistemler mevcuttur. Ayrıca istendiğinde ölçüm sonuçları bir ya da iki haftalık süreyle grafik halinde görülebilmektedir.
Müracaat eden herkesin, hastanemizde bulunan ve Türkiye’de bir ilk olan Diyabet Teknolojileri Noktası’nda, diyabet konusunda faydalanabilecekleri en yeni ve üst düzey imkanları tanıma fırsatı bulabilmekteler.
Diyabetle mücadeleyi kolaylaştırmak için geliştirilen çok önemli teknolojileri hastaların faydasına sunmak amacıyla üretilen glukoz ölçüm yöntemleri, insülin infüzyon sistemleri, kapalı devre uygulamalar gibi diyabetin kontrolüne yönelik pek çok teknolojiyi hastalarımıza tanıtıp anlatmaktayız.
Hastalarımız, düzenlediğimiz eğitimlere katılabilirler ve bu teknolojileri günlük hayatın bir parçası olarak kullanmak için destek alabilirler.
Diyabet Teknolojileri ile, kan şekerinin düzenli olarak takip edilmesi ve insülin uygulamasındaki güçlüklerin çözümüne yönelik, yeni diyabet teknolojilerinin önerilmesi, eğitimleri ve bu yolla şeker hastalığının kontrolünde yaşamlarında yeni bir dönem açılması hedeflenmektedir.