Yeni Nesil Diyabet Teknolojileri
İnsülin portları

Günde birkaç defadan fazla olarak enjeksiyon uygulayan kişiler içinse enjeksiyon portu teknolojisi port Advance 1 yılı aşkın süredir Türkiyede kullanımda. Kullanıcılar sadece 3 günde 1 iğne ile 3 gün boyuncu acı hissetmeden enjeksiyonlarını bu port üzerinden yapabiliyor.

İnsülin Pompaları

1978’li yıllarda kullanılmaya başlanan insülin pompalerı,  teknolojinin gelişmesi ile günümüze kadar sürekli gelişme göstermiştir ve hala göstermektedir. Günümüzde kullanılan insülin pompaları çağrı cihazı büyüklüğündedir. İnsülin pompasının esası, taşınabilir bir elektromekanik pompa aracılığıyla

deri altına sürekli insülin vermeye dayanmaktadır. Günde birden fazla insülin enjeksiyon alan diyabetli kişiler genellikle uzun süre etkili insülin kullanır. Bu şekilde temel insülin ihtiyaçları karşılanır. Ayrıca öğünlerdeki besinler içinse hızlı etkili insülin alırlar. İnsülin pompası  kullanılırken yalnızca hızlı etkili insülin kullanılır.

İnsülinin ne zaman ve hangi hızda iletileceği sizin  kontrolünüzdedir. Ayrıca insülin pompası kalem ya da enjektörle mümkün olmayan miktarlardaki insülinin enjekte edilebilmesini de sağlamaktadır.
büyükkontakt lens üreticisi olan şirket, güçlerini birleştirdiler ve gözyaşından kan şeker ölçümü

yapan kontak lens geliştirmeye başladılar. Yerleştirilen sensörler  saniyeler içinde vücutta meydana gelen kan şeker değişimini sürekli veri olarak kablosuz şekilde bir başka aygıta aktaracaktır.

“Akıllı lens” olarak da tabir edilen bu cihazın, kan şeker değişim takibinin çok önemli olduğu hastaların tedavisinde ve yan etkilerin önlenmesinde büyük faydası olması bekleniyor.

Sürekli Glikoz Ölçüm sistemleriyle ilgili bir diğer çalışma ise implantsensör teknolojisi. Pirinç tanesi büyüklüğünde sensor basit bir yöntemle cilt altına yerleştiriliyor ve akıllı saate cilt altı sıvısının şeker değeri gönderiliyor. Kablosuz bir sistemi olan bu sensörün ise 6 ayda bir değiştirilmesi gerekecek.

Yeni geliştirilen çok uzun ve çok kısa etkili insülinler de diyabet tedavisinde büyük avantajlar vaadetmektedir.  Çok uzun etkili insülinler ile bazal dediğimiz, sürekli olarak verilmesi gereken insülin  2-3 gün gibi aralıklarla verilebilmektedir.  

Çok kısa etkili insülinler sayesinde alınan gıdanın şeker yükseltici etkisi daha çabuk dengelenmekte, buna karşın yemek sonrasında etkinin uzamaması sebebiyle hipoglisemi yaşanmaması amaçlanmaktadır. Bu insülinler insülin pompalarında daha etkin kullanılabilecektir.

Günde birden fazla insülin kullanan hastalar için yeni geliştirilen ve diyabet hastaları için kullanımda heyecan yaratacak tedavilerden birisi de inhaler yani nefes yoluyla vücuda alınan insülinlerdir. Astım spreyine benzer bir inhaler aygıt kullanarak, her yemeğin başında insülinin dozu nefes yolu ile alınması planlanıyor.

İnsülin Bantları, ince, bir demir para büyüklüğünde bir bant üzerinde yüzden fazla kirpik inceliğinde mini iğneler bulunduruyor.   Bu iğnelerde çok düşük miktarlarda insülin ve kan şekerinin artışını enzimler içermekte. Bunlar kan şekeri çok yükseldiği anda cilde insülin salabilmektedirler.

Tip 1 diyabeti engellemek elimizde değil ama onu yönetmek, vereceği zararları engellemek,  böylece sağlıklı ve başarılı bir yaşam  sürmek elimizde artık.
İnsülin pompası kan şekeri ve hemoglobin A1c düzeyleri üzerinde daha sıkı bir kontrol sağlayarak

diyabetle ilişkili uzun dönem komplikasyon görülme oranını da düşürmektedir. İnsülin pompası,

kalça, göbek, üst kol ya da bacak bölgesine yerleştirilen bir katatere bağlı silikon küçük bir

kanül aracılığıyla vücuda sürekli insülin verir. Katater her üç günde bir değiştirilmektedir. Pompa

sürekli insülin salgılaması, öğünün türüne göre verilecek insülini zamana yayabilmesi nedeniyle aslında sağlıklı bir pankreası taklit etmektedir.

Gerçek anlamda ‘Yapay Pankreas’ olarak  bilinen ve ABD’de FDA tarafından onaylanan  Hybrid Close Loo (HCL) sistemi, insülin pompası, kan şeker ölçüm  sensörü,  algoritma sistemleri  ile bazal insülin ayarı otomatik olarak yapılmaktadır. Yani sistem kan şeker düzeyine göre insülin uygulamasını kendisi düzenlemektedir.

Hipoglisemi Bantları-Saatleri

Hipoglisemi soğuk terleme, çarpıntı, fenalık hissi, şuur bulanıklığına giden bir dizi ciddi sağlık

sorunu oluşturabilir. Soğuk terlemesi olan fakat hipoglisemiyi erken fark edemeyen hastalarda

kullanılabilir. Bu cihaz saat biçiminde kola takılır ve akıllı telefonla uyumlu olarak çalışır.

Hipoglisemi bantlarının, cilde temas eden sensörleri sayesinde, hipoglisemi atağı uyarı verir.  Bu sistemler bluetooth sistemi ile akıllı telefonlara bağlanabilir, hasta yakınlarına alarm verebilir ve onları uyarabilir, bu sayede acil durumda yardım gönderilmesini sağlayabilir.

Diyabet Hastalarının Yaşamını Kolaylaştıran Geleceğin Teknolojileri

Yeni teknolojilerde ilk sırada CGM yani sürekli  ölçüm Sistemleri bulunuyor.  Google ve ABD’nin en
+90 216 339 57 57
Enver Şükrü Göncüoğlu - DoktorTakvimi.com
Copyright ©  2019 envergoncuoglu.com