Grip Mevsimi Geldi !
Grip (İnfluenza) Nedir?
Grip,  Influenza adı verilen bir virus tarafından oluşturulan bir infeksiyon hastalığıdır. Genelde 39°C üzerinde ateş,  şiddetli kas ve eklem ağrısı, halsizlik, bitkinlik,  titreme,  baş ağrısı ve öksürük ile kendini gösterir. Sonbahar-kış aylarında daha fazla görülür. Grip salgınlarında genellikle, Dünya’da yaklaşık 500 milyon kişi hastalığa yakalanır.   Bunların % 1’inden daha azında grip, hastaneye yatacak kadar ağır seyreder. Soğuk algınlığı da Gribe benzer belirtilerle seyreden başka bir virüs  hastalığıdır.

BELİRTİLER SOĞUK ALGINLIĞI GRİP
Ateş                    nadir             sıklıkla
Baş ağrısı        nadir             sık
Kas ağrısı        az                         fazla
Yorgunluk        hafif             fazla
Burun tıkanıklığı        genellikle             nadir
Hapşırma        genellikle             nadir
Boğaz Ağrısı        nadir             sık
Öksürük        nadir             sık
Nasıl Bulaşır?
Virüs, en sık hastanın öksürme ve hapşırması ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insana bulaşır.   Hasta ile temas (tokalaşma-öpme vs)  yanı sıra  dokunulan cisimlerle de (kapı kolları- toplu taşıma araçlarında tutunulan yerler vs)  ile de bulaşabilir. Hastalığın bulaşmasından ortaya çıkmasına kadar olan süre:  1-4 gündür. Hasta, hastalık belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden,  hastalık başlamasından sonraki 4- 5. güne kadar bulaştırıcıdır.  Çocuklarda bulaştırıcılık daha da uzun süre devam edebilir.  Daha kötüsü çocuklar hastalığı kapıp, belirtileri başlamadan  birkaç gün öncesinden başlayarak  virüsü yayabilirler.

Grip Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli halsizlik, ateş,  kas ağrısı, baş ağrısı, kuru  öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı. Bazen (özellikle çocuklarda) ilave olarak bulantı, kusma , ishal ve kulak ağrısı görülebilmektedir.

Kimlerde Daha Tehlikeli Seyreder?
Astım, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), kalp yetmezliği,  kalp ritim bozuklukları olanlar, kalp damar hastalığı, Diyabet ve nörolojik hastalıkları olanlarda grip çok daha ağır ve ölümcül olabilir.

Grip hastalığında  Ölüm Riski var mıdır?
Salgınlarda genelde Dünya’da yaklaşık 500 milyon kişi Gribe yakalanır. Bunların % 1 inden azında hastaneye yatacak kadar ağır seyreder.

- Her yıl 250.000–500.000 kişi grip nedeniyle yaşamını yitirir.
- Sağlıklı erişkinlerde 100.000 hastada  2 ölüm görülür.
- Ölüm riski sağlıklı kişilere göre;
- Kalp hastalığı olanlarda 52 kat,
- Akciğer  hastalığı olanlarda 120 kat,
- Hem kalp hem Diyabeti olanlarda 241 kat artmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?


1-Destekleyici Tedavi:

Yatak istirahati, düzenli sıvı ve gıda alımı, bol sebze-meyve tüketimi.

Grip ve solunum yolu infeksiyonlarında kullanılan rahatlatıcı – ateş düşürücü ilaçlar hastalığın süresini değiştirmezler.  Sadece o dönemi rahat geçirmenizi sağlarlar.

Ateş ve ağrı olduğunda bunu gidermek için asla aspirin kullanılmamalıdır.

2- Grip virüsünü öldüren ilaçlar:

Riskli kimselerde grip belirtileri görülmeye başlandıktan sonraki ilk 48 saatte başlanırsa etkili olabilir.

GRİP nasıl önlenir?

Hasta kişilerle temas etmekten kaçınmak. Salgın dönemlerinde topluca bulunan yerlerden (tiyatro-sinema-konser vs) uzak durmak. Bu dönemlerde toklaşma-öpüşmeden kaçınmak, sSık el yıkamak ve genel hijyen kurallarına uymak etkili olur.
+90 216 339 57 57
Enver Şükrü Göncüoğlu - DoktorTakvimi.com
Copyright ©  2019 envergoncuoglu.com